Chiar astazi, 8 februarie, un cutremur de 5 grade s-a produs, la ora 17:08, in zona seismica Vrancea. Acesta s-a resimtit si in Bucuresti. E adevarat ca in ultimii zeci de ani au fost doar cutremure de o intensitate mica sau medie, fara pagube insemnate, dar tocmai asta ar trebui sa ne faca sa ne gandim si mai mult la riscul aparitiei un eveniment nedorit.
Sa nu uitam de inundatii, care se produc in fiecare an si care probabil ca reprezinta dezastrul care face cele mai mari pagube in tara noastra. Spre exemplu, Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, a achitat, in anul 2016, daune in valoare de peste 1,73 milioane de lei ca urmare a inundatiilor, reprezentand circa 70% din totalul despagubirilor platite in perioada mentionata (2,52 milioane lei).
Primele inundatii din acest an au afectat deja partea de nord-vest a tarii, unde, ca urmare a incalzirii vremii din weekendul trecut, zapada si gheata au inceput procesul de topire. Zeci de case au fost inundate, dar si drumuri si terenuri.
De asemenea, riscul de producere a unor incendii a crescut in ultima perioada. Numai intr-o saptamana din ianuarie a.c. numarul incendiilor la locuinte a crescut cu 30%, potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU.
Asadar, nevoia unei polite de asigurare pentru locuinte este in crestere. Speram ca in acest an sa si vedem un avans al gradului de cuprindere in asigurare. Una dintre solutiile care pot ajuta la cresterea numarului de locuinte asigurate este informarea si educarea populatiei. In acest sens, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor a desfasurat, anul trecut, a patra editie a Campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", proiect care are ca obiective cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, precum si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta.
Reamintim ca locuintele se pot asigura prin polita obligatorie de locuinta (PAD) si prin cea facultativa. Polita PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro). Pentru o protectie completa a locuintei, proprietarii pot incheia si o asigurare facultativa, pentru a acoperi mai multe riscuri (incendiu, furt etc).
Sursa XPrimm info
Andreea RADU