Contact: Sfetcu Florin
Adresa: Slatina, Jud. Olt
Telefon: 0743/136.279
0784/689.524; 0770/998.603 tel/fax 0349/402.944
E-mail: florin_sfetcu@yahoo.com

marți, 20 decembrie 2011

PLANIFICAREA FINANCIARA

PLANIFICAREA FINANCIARA

reprezinta procesul prin care sunt atinse obiectivele specifice fiecarei etape de viata, printr-o administrare continua a resurselor dumneavoastra banesti. Obiectivele dumneavoastra financiare sunt unice si individuale.
Indiferent de obiectivele pe care vi le propuneti: achizitionarea unei case sau a unei masini, intemeierea unei familii, realizarea de economii, pregatirea pentru pensie, schimbarea carierei, incepeti prin a va formula un plan care va poate ajuta sa ajungeti acolo unde va doriti.
Apelati la un consilier financiar care, datorita experientei si expertizei sale, este in masura sa va ajute sa realizati o planificare profesionista a resurselor financiare de care dispuneti.

Etapele alcatuirii unui plan financiar

  • Analizarea nivelului veniturilor, al datoriilor si angajamentelor financiare asumate etc.
  • Identificarea obiectivelor personale: a. administrarea resurselor financiare zilnice b. achizitionarea unei locuinte c. asigurarea unei vieti lipsite de griji pentru familia dumneavoastra d. asigurarea unei pensii suplimentare e. investitii
  • Determinarea orizontului de timp in care doriti sa atingeti aceste obiective;
  • Identificarea situatiei financiare actuale si a celei impuse de obiectivul stabilit;
  • Pregatirea planului propriu-zis si identificarea tipului de investitie adecvat si a atitudinii fata de riscul financiar presupus de acesta;
  • Punerea in practica a planului conceput;
  • Actualizarea planului financiar in functie de climatul economic si de schimbarile survenite in stilul de viata;
  • Evaluarea modului in care obiectivul a fost realizat.

Administrarea resurselor financiare zilnice

Planificarea financiara este un instrument care va ajuta sa va indepliniti obiectivele pe termen mediu sau lung si va determina sa constientizati importanta economisirii pentru atingerea acestor obiective.
Va recomandam sa analizati atent atat veniturile cat mai ales cheltuielile si incidenta acestora asupra posibilitatii de realizare a obiectivelor pe care vi le-ati propus pe termen mediu si lung.
Nu uitati sa luati in calcul si posibilitatea aparitiei unor evenimente neprevazute si care pot avea un impact important asupra modului de repartizare a cheltuielilor. Este bine ca in astfel de cazuri sa dispuneti de lichiditati banesti.
Atunci cand va creati propriul buget trebuie sa fiti obiectiv in stabilirea prioritatilor. Nu toate cheltuielile sunt absolut necesare sau imediate.
Stabilirea unui buget devine mai greu de realizat in cazul in care nu beneficiati de un venit constant. Astfel, in perioadele in care veniturile sunt mai mari, tineti seama in stabilirea prioritatilor si de necesitatile viitoare.

Achizitionarea unei locuinte

Achizitionarea unei locuinte presupune, in majoritatea cazurilor, o obligatie financiara pe termen lung care trebuie respectata si sustinuta prin includerea ei prioritara in bugetul dumneavoastra.Puteti obtine consultanta, daca doriti sa economisiti pentru locuinta, despre cum se realizeaza un plan la HVB banca pentru locuinte, formulind o cerere in acest sens in formularul de contact.
Inainte de a va asuma aceasta obligatie, analizati-va propria solvabilitate si factorii care o determina pe termen mediu si lung. Asigurati-va ca aveti o slujba stabila si o situatie financiara care va permite sa alocati aproximativ 30% din venituri in acest scop.
In cazul in care ati realizat un imprumut bancar pentru achizitionarea acestei locuinte, va recomandam achizitionarea unui produs de asigurare de viata care, in cazul unui eveniment neprevazut, poate aduce un flux financiar suplimentar care va ajuta familia sa continue planurile incepute.

Asigurarea unei vieti lipsite de griji pentru familia dumneavoastra

In stabilirea obiectivelor financiare ale familiei, urmatoarele etape sunt esentiale:
  • cunoasterea atitudinii fata de bani si economisire a partenerului de viata;
  • determinarea atitudinii fata de riscul financiar a fiecarui membru al familiei si determinarea gradului cumulat de risc financiar acceptabil pentru ambii parteneri;
  • determinarea intereselor comune pe termen mediu si lung si stabilirea nevoii de lichiditati pe termen scurt.
Asigurati-va ca familia dumneavoastra dispune de fonduri usor accesibile care sa reprezinte echivalentul a 3 pana la 6 salarii!

Un copil aduce familiei bucurii dar si o serie de noi responsabilitati!

Unul dintre cele mai importante evenimente in viata unei familii este aparitia unui copil care aduce familiei atat bucurie cat si necesitatea de a realiza planuri financiare foarte riguroase.
Planurile financiare ale familiei vor fluctua, influentate fiind de nevoile specifice fiecarei varste a copilului. De aceea, in realizarea unui plan financiar este necesar sa tineti cont:
  • de costurile privind alimentatia si ingrijirea copiilor;
  • de aparitia de noi cheltuielile legate de ingrijirea copiilor de varsta prescolara: cresa, gradinita, baby-sitter - cheltuieli care sunt, in general, mai ridicate;
  • de cheltuielile incidentale care, cu cat copilul inainteaza in varsta cresc pentru ca si nevoile asociate unei bune dezvoltari sociale a copilului sunt mai mari;
  • decizia copilului de a urma cursurilor unei facultati. Aceasta va lansa familia intr-o perioada de cheltuieli ridicate.
  • Nevoile copilului cresc odata cu varsta acestuia. Astfel, in momentul aparitiei unui copil, familia trebuie sa aloce prioritar resurse financiare pentru dezvoltarea si educarea acestuia. Efortul financiar menit sa asigure acoperirea nevoilor viitoare ale copilului trebuie facut in mod gradual astfel incat pentru fiecare etapa din viata copilului sa existe resursele financiare necesare.
    In cazul in care sunteti parinte unic si partenerul dumneavoastra contribuie la educarea copilului prin pensia de intretinere, asigurati-va ca valoarea acesteia este calculata in conformitate cu reglementarile in vigoare: maxim 1/4 din castigul net realizat de partener (reprezentat de venitul salarial net plus orice alte venituri nete) in cazul in care pensia este datorata unui singur copil, 1/3 din castigul net in cazul in care pensia este datorata pentru doi copii, 1/2 din castigul net in cazul in care pensia este datorata pentru trei sau mai multi copii. Este bine sa cunoasteti locul de munca al partenerului platitor. In cazul in care nu aveti foarte multe informatii la dispozitie este bine sa consultati un avocat.
    Copilul trebuie integrat in familie si trebuie sa ia parte la deciziile care il privesc! Este bine ca acesta sa inteleaga ce si cat puteti sa ii oferiti! Educandu-l in spiritul justetii deciziilor va lua la randul lui deciziile potrivite. Adolescentul trebuie invatat sa fie responsabil si trebuie sa ii fie cultivat spiritul independentei financiare. Pe durata vacantei de vara sau in timpul studiilor universitare o slujba temporara nu poate fi decat o experienta benefica. Incurajati-va copilul sa accepte responsabilitatea unei activitati remunerate care sa-l ajute sa se dezvolte si sa-l stimuleze in a-si crea propria bunastare.
    Alocati-i copilului bani de buzunar! Invatati-l de la varste fragede sa economiseasca!

    Viata este bunul cel mai de pret!

    In cazul in care sunteti persoana care contribuie majoritar la formarea veniturilor familiei si, mai ales, daca in familia dumneavoastra exista persoane dependente de aceste venituri, viata dumneavoastra reprezinta bunul cel mai important. Asigurati-va ca daca ar interveni ceva neprevazut care sa va impiedice sa oferiti familiei dvs. suportul financiar necesar, familia trebuie sa fie in masura sa-si mentina standardul si calitatea vietii, cheltuielile zilnice, sa continue achitarea taxelor scolare sau sa ramburseze ratele unui imprumut. Includeti deci in planul financiar al familiei dumneavoastra protectia de care aveti nevoie printr-o asigurare de viata atat a dumneavoastra si/sau a partenerului de viata. Aceasta va permite aparitia unui flux financiar care va ajuta familia sa continue planurile incepute.
    De asemenea, pentru atingerea obiectivelor importante - cum ar fi educatia copilului dumneavoastra - puteti incheia o asigurare de viata cu economisire, un mijloc avantajos de a realiza o investitie in viitorul copilului dumneavoastra.

    Asigurarea unei pensii suplimentare

    Pensionarea reprezinta momentul in care veniturile individuale sau ale familiei se diminueaza simtitor si, in acelasi timp, apar nevoi specifice varstei care determina cheltuieli considerabile de care trebuie sa tineti seama.
    Pentru a va mentine stilul de viata cu care v-ati obisnuit aveti nevoie de investitii bine alese si de un plan de pensii care sa functioneze. O premisa importanta o reprezinta echilibrul intre obiectivele de la varsta pensionarii si necesitatile, de acum, in permanenta schimbare.
    Perioada prin care trece societatea romaneasca este supusa unor schimbari permanente, inclusiv la nivelul reglementarilor privind sistemul de pensii de stat si privat. Daca sunteti inca o persoana activa, asigurati-va ca detineti permanent cele mai noi informatii privind actele legislative care guverneaza sistemul de pensii. Daca v-ati pensionat deja, urmariti evolutia procedurilor in vigoare sub incidenta carora intra drepturile dumeavoastra banesti.
    Pana la aparitia fondurilor private de pensii, puteti achizitiona produse specifice oferite de societatile de asigurari care isi propun furnizarea de alternative pentru pensiile private.
    Prin incheierea unei asigurari de viata cu pensie suplimentara puteti beneficia de fluxul financiar care va ajuta ca dvs. si familia dvs. sa va mentineti standardele stabilite.
    A trai mai bine la varsta pensionarii depinde doar de dvs!

    Investitii

    Prin investirea eficienta a veniturilor dumneavoastra suplimentare si cu ajutorul unui consilier financiar puteti avea controlul asupra bunastarii dumneavoastra. Atunci cand va alegeti consultantul financiar aveti nevoie de informatii despre integritatea sa personala si a institutiei pentru care lucreaza, experienta profesionala, calificarea acestuia, felul in care prioritizeaza nevoile clientilor sai, modul in care isi mentine standardul profesional, modul in care este remunerat.
    Un factor cheie in stabilirea politicii de investitii potrivite este stabilirea gradului dumneavoastra de toleranta la risc si a orizontului de timp pentru care planificati investitia. De cele mai multe ori, investitia care ofera profituri ridicate este si cea mai expusa la risc.
    O asigurare de viata cu investitii poate reprezenta un activ important al portofoliului dumneavoastra destinat atingerii gradului de prosperitate propus. Flexibilitatea acestor produse va permite partial propria administrare a fluxului de numerar.
    Asigurarea de viata cu investitii poate reprezenta un mijloc de atingere si mentinere a bunastarii personale!

Cei care subestimeaza necesitatea fondurilor de economisire se vor trezi ca trebuie sa isi vanda pe nimic bunurile pentru a face rost de bani, vor trebui sa faca credite inrobitoare, vor fi lipsiti de sprijin impotriva bolii si impotriva fenomenelor naturale distructive, vor ajunge sa aiba o batranete ca o povara si vor munci pentru altii in loc sa aiba bani de investitii personale. Si asta doar pentru ca mereu gasesc motive de a cheltui toti banii si de a nu economisi nimic. Noii lideri ai lumii sunt cei care au economisit. Oricat de grea pare calea economisirii, este singura cale care ofera demnitate si respect. Cu fiecare luna care trece fara o contributie la fondul de pensii sau fondul pentru copii, lipsiti de protectia financiara a sumelor acumulate, lipsiti de asigurare, viitorul va fi din ce in ce mai sumbru. Atata timp cat exista capacitate de consum, exista si capacitate de economisire. Incepeti sa economisiti! .Si mai este ceva, puteti alege sa aveti o gandire invechita si falimentara de tip comunist, sau o gandire de luptator de tip capitalist. A economisi este o caracteristica a celor care inteleg rolul capitalului acumulat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu